Keep It Simple

Keep it simple & make it happen; zakelijk autodelen

Autodelen; onbekend maakt onbemind. Veel bedrijven oriënteren zich op zakelijk autodelen, maar durven de stap naar concrete invoering nog niet te zetten. Want waar te beginnen, wat zijn de voordelen, welke aanbieders zijn er en in hoeverre is het nu anders dan het inzetten van poolauto’s? De zakelijke deelauto staat nu nog in de kinderschoenen, met in 2015 een aanbod van ruim 2000 zakelijke deelauto’s, op een totaal van bijna 17.000 deelauto’s.

3 Niveaus zakelijk autodelen

Er zijn drie niveaus van zakelijk autodelen te onderscheiden. 1 Autodelen binnen één bedrijf. Een bedrijf deelt zelf door middel van poolauto’s voor de medewerkers of het delen van leaseauto’s. 2 Autodelen tussen meerdere bedrijven. Dit gebeurt vaak op bedrijventerreinen of in gebieden waar meerdere bedrijven op korte afstand van elkaar gevestigd zijn. 3 Autodelen tussen meerdere bedrijven, overheid en/of bewoners. Vaak is hierbij een faciliterende instantie betrokken die ondersteunt of zelf meedeelt.

 

Maak de deelauto zo aantrekkelijk mogelijk en leg delende werknemers (communicatief) in de watten.

 

Kansrijke combi; zakelijke en privé autodelens

Zakelijk autodelen biedt kansen voor werkgevers en werknemers. Meer bekendheid met zakelijk autodelen en het ervaren van de voordelen zal leiden tot groei van het aantal deelauto’s in Nederland en daarmee tot groei in het gebruiken van deelauto’s. Op deze manier wordt autodelen steeds meer gemeengoed, zoals we dat ook bij andere deeldiensten in de markt zien. Zakelijke deelauto’s worden nu vooral doordeweeks tijdens kantooruren gebruikt. Particulieren die een deelauto gebruiken, doen dat vooral ’s avonds en in de weekenden. Een mix van beide groepen ligt dan ook voor de hand, maar komt nu nog weinig voor. Daar ligt dus een uitgesproken kans!

Op dit moment is er ook sprake van een aantal fiscale drempels die het slagen van zakelijk autodelen in de weg staan, waaronder de kosten voor het privégebruik van de zakelijke deelauto. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat auto’s makkelijk zowel privé als zakelijk te gebruiken zijn. Dan kan de deelauto onderdeel worden van het totale mobiliteitspalet. Voor een echte doorbraak van zakelijk autodelen pleit het OndernemersCollectief Duurzame Mobiliteit voor een uitzonderingspositie binnen autobelastingen op de zakelijke deelauto, net zoals die nu voor bijvoorbeeld taxi’s ook geldt. Bijvoorbeeld door te betalen voor het daadwerkelijk gebruik van de zakelijke deelauto; per uur of km.

Aan de slag met zakelijk autodelen? Enkele tips …

Voor de werkgever die aan de slag wilt met autodelen is het belangrijk om de motivatie scherp te hebben en deze duidelijk te communiceren richting medewerkers. Begin klein, houd het simpel en schaal op naar behoefte. Maak de deelauto zo aantrekkelijk mogelijk en leg delende werknemers (communicatief) in de watten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *